Sambata, 17 decembrie, Clubul Cainilor Utilitari si Planeta HamHam va invita la primul concurs de Agility din Bucuresti, un concurs maxim de distractiv atat pentru participanti cat si pentru spectatori, urmat de o petrecere pe masura!
Neavand pretentia sa atinga standardele cele mai pretioase ale domeniului, intrunirea isi doreste sa instaureze distractia si voia buna ca ingrediente esentiale ale manifestarii. Mai cu seama, organizatorii, isi propun sa puna bazele unei traditii, ca fiecare an sa se sfarseasca cu un concurs petrecere.
Pregatiti-va, cu mic, cu mare, pentru ca acest concurs este deschis tuturor stapanilor de caini din oras care au muncit tot anul, iar acum ne vor arata ce pot face cu cainii lor. Inscrierile se fac in ziua concursului, intre orele 11:00-12:00.
Probele din concurs la care puteti participa cu cainele vostru, avand suport permanent din partea instructorilor, sunt:
Proba 1 – Sarituri viteza (cainele tau va parcurge un traseu plin de obstacole sub indrumarea ta)
Proba 2 – Sarituri viteza incepatori (cainele va parcurge in lesa un traseu cu obstacole sub indrumarea ta)
Proba 3 – Aport (ne vei arata cum stie cainele tau sa-ti aduca lucruri)
Proba 4 – Saritura in inaltime (cel mai agil caine va sari cel mai sus)
Proba 5 – Proba de viteza (cainele care-si iubeste stapanul mai mult, va castigaJ)
Proba 6 – Friesbee darts (cainele trebuie sa prinda discul la punct fix)
Proba 7 – Agility clasic (cainele va parcurge un traseu complex de obstacole unde vor conta corectitudinea si timpul)
In cazul in care sunteti posesori sau admiratori de caini agili, iar cele de mai sus va atrag, sunteti asteptati la Planeta HamHam, in strada Barbu Vacarescu nr. 164, pe 17 decembrie, incepand cu ora 11:00.
P.S. ASTEPTATI-VA LA PREMII, DIPLOME SI CUPE!
AGILITY CU CAINI
Aparut undeva prin targurile din “countryside – ul” englez in anii 70′, Dog Agility a devenit public si documentat printr-o demonstratie efectuata la celebra expozitie de frumusete pentru caini, Cruft’s din 1978. In anul urmator, se desfasoara prima competitie iar mai multe cluburi cu renume din Albion, participau. In 1980 British Kennel Club (BKC) devine prima organizatie chinologica, sub egida FCI care recunoaste acest sport si ii publica un regulament.
In 1983, apare deja prima revista editata exclusiv pentru iubitorii de Agility, Agility Voice. Raspandirea acestei noi pasiuni a cainilor cunoaste in continuare o asemenea explozie incat, in 1992, in Malvern, are loc primul “week long agility show” sub egida unei organizatii de protectie a animalelor, Dogs in Need. Competitia aduna la start nu mai putin de 885 de patrupezi participanti. In 2003 se vede obligata sa isi declare acordul pentru desfasurarea competitiilor ce nu se aflau sub egida ei, intrucat popularitatea sportului facea deja imposibila pastrarea monopolului. De la inceputul anilor 80′ Agility cucereste Europa si SUA cu un avant comparabil cu al internetului, cativa ani mai tarziu, pentru ca in 1988 sa fie introdus si in Canada.
Astazi, au loc nu mai putin de 4 campionate mondiale, in fiecare an, fiecare sub alta egida si organizat de diferite entitati hinologice cum ar fi: Federatia Chinologica Internationala – numai pentru cainii cu pedigree, International Mix Breed Championship in Agility – desfasurat din 2002 impreuna cu un campionat de Par Agility si altele.
Inutil de adaugat ca Agility este astazi cel mai popular sport canin din lume, cu peste 10.000 de cluburi care organizeaza cursuri sau participa la competitii.
In Romania, lucrurile stau mult mai timid. Asociatia Club Sportiv Agility Oradea ia fiinta in 2004 si reuseste cateva rezultate pozitive la cateva concursuri locale din Ungaria. In anii urmatori, apar cativa entuziasti in Bucuresti, Arad, Deva sau Baia Mare insa fenomenul nu reuseste sa se dezvolte intr-atat incat sa se poata organiza o competitie la nivel national, sau macar regional. Anul 2011, aduce cu sine dezvoltarea a doua cluburi de gen in Bucuresti, speram noi, cluburi care vor aduce sangele proaspat necesar pentru asezarea acestui sport la locul cuvenit. Tocmai de aceea, Clubul Cainilor Utilitari si Planeta Ham Ham si-au propus organizarea acestui prim concurs, in speranta transformarii lui intr-o viitoare frumoasa traditie si dorind sa aduca in atentia publicului romanesc a unei noi si distractive forme de a te pastra sanatos impreuna cu cainele tau.
[expand title= Ordinea desfasurarii probelor si descrierea probelor]
Proba 1 – Sarituri viteza
Fiecare concurent isi va ghida cainele peste un traseu prestabilit de sarituri obstacole, sub cronometru. Daramarea obstacolelor este considerata greseala. Fiecare greseala este penalizata cu 5 puncte.
Va castiga echipa om-caine care va face cele mai putine greseli si va scoate cel mai bun timp.
Proba 2 – Sarituri viteza incepatori. Idem proba 1, cainele ramane in lesa pe tot parcursul probei.
Proba 3 – Aport
Pornind de la linia de start, concurentul arunca obiectul de aport si trimite cainele sa aporteze.
Nivelul I: Cainele trebuie sa aduca obiectul de aport pe suprafata plata.
Nivelul II: Cainele trebuie sa aduca obiectul de aport sarind peste ostacol, atat dus cat si la inapoiere.
Nivelul III: Cainele trebuie sa aduca obiectul de aport trecand peste palisada, atat dus cat si la inapoiere.
Fiecare caine care parcurge primul nivel, trece mai departe la nivelul II si apoi III.
Penalizari: cainele pleaca din pozitia „la picior”, inainte ca stapanul sa ii dea comanda de aport; cainele scapa obiectul de aport pe traseu; cainele scapa obiectul de aport in fata stapului; cainele nu se aseaza in pozitia „sezi” in fata stapanului cu aportul in gura; cainele refuza sa lase obiectul de aport, la comanda stapanului. Fiecare greseala este penalizata cu 5 puncte.
Ratarea sau daramarea obstacolelor cat si neaducerea obiectului de aport sunt greseli eliminatorii.
Castiga echipa care face cele mai putine greseli.
Proba 4 – Saritura in inaltime
Cainii inscrisi vor sari, pe rand, peste obstacolul de sarituri cu inaltime reglabila. Se porneste de la inaltimea minima de 40 cm si se va creste gradual, pana la inaltimea maxima de 1,50 m. Cainele care sare cel mai sus, fara sa darame obstacolul, castiga.
Proba 5 – Proba de viteza
Cainii vor fi tinuti in lesa la linia de Start, de catre instructorii nostri, iar stapanii isi vor chema cainii din spatele linii de Sosire. Primii 3 caini care trec linia de Sosire castiga locul I, II si III.
Proba 6 – Friesbee darts (cainele trebuie sa prinda discul de frisbee la punct fix)
Pe sol este trasata o tinta formata din 4 cercuri concentrice, asemanatoare jocului de darts, fiecarui cerc corespunzandu-i un numar de puncte. Echipa om-caine se afla in spatele liniei de start. Fiecare concurent va urmari sa isi determine cainele sa prinda discul de frisbee pe care il arunca, cat mai aproape de centrul tintei. Punctarea se face in functie de locul unde aterizeaza cainele cu labutele din fata, dupa ce a prins discul. Cel mai indepartat cerc de centru reprezinta 10 puncte, al doilea cerc – 30 de puncte, al treilea cerc – 50 de puncte, centrul – 100 de puncte.
Fiecare concurent are dreptul la 3 aruncari/runda. Proba are 3 runde. Cine are punctajul cel mai mare castiga. In caz de egalitate pentru locurile I, II si III, concurentii se vor mai intrece o data.
Proba 7 – Agility clasic
Cainele va parcurge un traseu complex de obstacole, fara lesa sau zgarda, unde vor conta corectitudinea executiei si timpul.
Penalizari:
a. Depasirea timpului standard (stabilit de arbitru) = 1 pct/sec
b. Greseli generale:
– trecerea conductorului printre stalpii de Start si Sosire – 5 pct plus declansarea cronometrului la start
– atingerea cainelui in timpul traseului – 5 pct (de fiecare data)
c. Greseli la obstacole :
Fiecare greseala la obstacole e penalizata cu 5 pct.
– caderea obstacolului
– Zonele de contact: pe palisada, balansoar si pasarela – cainele trebuie obligatoriu sa puna cel putin o labuta pe zonele de contact, atat la urcare cat si la coborare. Fiecare nerespectare este o greseala penalizata: 5 pct.
Greselile se penalizeaza dar nu se repeta obstacolul ci se continua traseul.
Refuzul de a parcurge un obstacol se penalizeaza cu 5 pct. iar obstacolul trebuie repetat obligatoriu. Neexecutarea duce la eliminare.
Greseala eliminatorie valabila pentru toate cele 7 probe: cainele neglijeaza, paraseste terenul sau nu mai este sub controlul conductorului sau. [/expand]