Redăm motivația de a merge mai departe cu ajutorul câinilor

Datorită câinilor noștri, venim cu un plus de motivație pentru a  trece peste obstacole, acolo unde ea nu există sau s-a pierdut din cauza suferinței sau efortului. 

Aducem un plus de naturalețe în viața oamenilor și creăm momente deosebite, mai ales în rândul copiilor diagnosticați cu TSA (autism), Sindrom Down, boli genetice etc.

Echipele noastre  de intervenție TAA sunt formate din câine utilitar de terapie, handler (apartinatorul câinelui), psiholog/ psihoterapeut, dar și alti specialiști.

Câinele care participă la ședințele de terapie trebuie să fie testat și  special antrenat pentru astfel de intervenții.

Evaluările pentru testarea personalității câinilor sunt organizare cu ajutorul colegilor noștri Luciana, Cristi și Mara, certificați  International Center of Anthrozoology – Animal Asisted (www.icofa-community.com) și reprezentanți Personality Assessment For Dogs în AAI (PADA) în Romania.

Ce este Terapia Asistată de Animale(TAA)?

TAA este o metodă terapeutică, bazată pe sinceritatea interacțiunii dintre om și animal prin stabilirea unor obiective care să îmbunătățească cognitiva, motricitatea (fină/grosieră), abilitățile de autoservire, asertivitatea, limbajul (expresiv/receptiv) și reglajul emoțional.

Unde putem întâlni Terapia Asistată de Animale?

TAA dispune de o arie foarte largă de aplicare:

 • terapia traumelor
 • terapia persoanelor abuzate fizic și emoțional
 • terapia în procesul de separare, divorț sau deces
 • intervenția TAA în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități
 • dificultăți de adaptare la medii sociale sau familiale noi, cum este cazul refugiaților sau a copiiilor adoptați
 • programe speciale pentru persoanele din centre de tratament sau din căminele de bătrâni sau, în cazul persoanelor private de libertate

Care sunt beneficiile acestei activități?

Beneficiile fizice

 • Ajută la reducerea secreției de hormoni de stres și determină o creștere a hormonilor de „inducere a sănătății și stărilor pozitive”. Efecte directe asupra organismului sunt: scăderea stresului la nivel general, starea de bine generalizată, relaxarea fizică benefică;
 • Creste pofta de viață și disponibilitatea față de mișcarea fizică. Ajută la îmbunătățirea tonusului muscular și a condiției fizice generale;
 • Îmbunătățește coordonarea corporală, echilibrul și postura corporală;
 • Îmbunătățește motricitatea fină și/sau grosieră. Ajuta la conștientizarea corporală, la înțelegerea mult mai bună a limbajului corporal și a importanței sale.
 • Deschiderea față de contactul fizic și de atingere este îmbunătățită

Beneficii psihologice

 • Produce schimbări reale la nivelul tuturor mecanismelor psihice: gândire, simțire și acțiuni. Cele mai importante sunt inducerea unui sentiment de fericire și liniște, creșterea motivației;
 • Scade sentimentul de depresie, de singurătate sau abandon;
 • Activează atenția și astfel îmbunătățește randamentul mental;
 • Creste stima de sine, ajută la conturarea Eului;
 • Produce deschiderea față de mediul înconjurător și față de alte persoane.

Beneficii sociale

 • Alungă sentimentul de singurătate;
 • Oferă ocazii de relaționare mai dese;
 • Oferă un sentiment de coeziune și participare activă la activități de grup.

Află mai multe despre această activitate aici.

Ce calități trebuie să aibă un câine de terapie?

Cainele de terapie trebuie sa aiba un nivel ridicat de sociabilitate, un nivel adecvat de disciplina si o legatura puternica cu omul sau. Pregatirea pentru acest tip de activitate reprezinta un proces continuu, cel mai adesea, pe tot parcursul vietii cainelui, tinandu-se cont desigur, de starea lui de sanatate fizica si psihica.

Intotdeauna avem nevoie de oameni dedicati, voluntari convinsi, care vor sa ofere din timpul lor unei cauze nobile. Fie ca vii alaturi de cainele tau si formezi o noua echipa, fie ca te implici in strangeri de fonduri, Social-Media, grafica sau IT, noi te primim cu bratele deschise. In baza unui contract de voluntariat putem oferi impreuna bucurie celor din jur. Scrie-ne la adresa luciana.manole@caini-utilitari.ro

Fa cunostinta cu echipa noastra

Echipa noastra este formata din voluntari cu caini de interventii asistate de animale, voluntari cu caini aflati in pregatire, psihologi, pedagogi, dar si instructori canini . De asemena, trei dintre membri echipei sunt certificati de catre International Center of Anthrozoology – Animal Asisted (www.icofa-community.com) si reprezentanti Personality Assessment For Dogs in AAI (PADA) in Romania, putand evalua personalitatea cainilor care vor lucra in domeniul Interventiilor Asistate de Animale.

Pana acum am participat la:

Vizite cu cainii utilitari in centre de copii, de batrani, spitale private etc

Activitati de team building si/sau antistres pentru companii

Programe de pregatire a echipelor utilitare om-caine

Interventii Asistate de Animale

Terapie individuala si/sau de grup

Interventii cu caini de terapie in cabinetul propriu sau in centre

Plan terapeutic individualizat; evaluare periodica

Activitati de informare si constientizare cu privire la beneficiile TAA si AAA

Activitati de informare si constientizare cu privire la detinerea unui caine de companie

Campanii de educare in scoli si gradinite

Instituții cu care colaborăm

Cum ne finanțăm activitățile?

Facem parte dintr-un ONG, ceea ce înseamnă că ne bazăm pe donațiile din partea comunității, pe sponsorizările făcute de diferite firme sau pe proiecte de finanțare pentru a ne continua proiectele. 

Ne poți ajuta și tu să aducem bucurie, speranță și magie acolo unde e nevoie; pentru că uneori, un suflet de cățel aduce mai mult decât poate oferi un om. Împreună am ajutat până acum 30.000 de suflete, iar numărătoarea continuă.

Donează și tu!

Contul IBAN al Echipei de Terapie Asistata de Animale:
Titular : ASOCIATIA CLUBUL CAINILOR UTILITARI
IBAN : RO79 RZBR 0000 0600 1317 2929
Moneda : RON
Nume banca : Raiffeisen Bank
Cod Swift : RZBRROBU
Codul de identificare fiscala: 27853611