Creștem capacitatea de intervenție alături de autorități

Echipele noastre de voluntari cu câini salvatori, intervin în situații de urgență alături de autorități.

Prin protocolul semnat cu DSU în 2017, participăm  la misiuni pentru căutarea și salvarea persoanelor dispărute pe o raza de 150 km în jurul Bucureștiului, sau internațional alături de echipele RO- USAR în caz de cutremur.

Începând cu 2019, avem o echipa formată din 5 voluntari cu câini de căutare și salvare in Brasov.

Cum caută câinii salvatori?

Sunt multe metode prin care câinii de căutare și salvare pot găsi o persoană dispărută, dar toate metodele se bazează pe dezvoltarea abilității naturale a câinilor de a-și folosi nasul.

La misiune, câinii noștri scotocesc zona de căutare, investighează mirosurile pe care le întâlnesc și anunță prin lătrat atunci când găsesc pe cineva în viață.

Având mirosul dezvoltat, aceștia și-au dovedit utilitatea și eficiența la misiunile de căutare  încă din cele mai vechi timpuri.

Pare simplu, dar pentru a putea participa cu câinele la o misiune reala, un voluntar acumulează peste 1000 ore de pregătire/an și participă la cel puțin un examen/ an în funcție de nivelul la care se află.

Ce calități trebuie să aibă un câine salvator?

Sociabil, jucăuș și mâncăcios. Acestea sunt cele trei calități de bază pe care trebuie sa le aiba un câine ca să devină salvator. Orice câine, indiferent de rasa poate avea aceste calități, dar când vine vorba de căutare și salvare, trebuie să ne gândim și la dificultatea zonei în care câinele trebuie să lucreze. Astfel, unui câine de talie mică îi va fi mult mai greu din punct de vedere fizic să facă un efort susținut și să parcurgă o suprafață de 10.000 mp de padure, într-un timp scurt. De aceea, când vine vorba de mărime, câinii de talie medie și mare sunt cei mai folosiți în această activitate.

Ce înseamnă să fii voluntar în echipa de căutare și salvare?

Căutăm oameni activi, dornici de noi provocări, care adoră să petreacă cât mai mult timp în aer liber, le place să lucreze în echipă și să își dezvolte abilitățile de salvator cu câine.

Căutare și salvare este o activitate care necesită destul de mult efort din partea voluntarilor care se pregătesc pentru a interveni în misiuni. Antrenamentele noastre se organizează în aer liber, indiferent de condițiile meteo, fiecare voluntar cu câine are nevoie de mașină deoarece ne întâlnim în zonele din jurul Bucureștiului, iar majoritatea zilelor de concediu vor fi rezervate pentru tabere, activități de pregătire și evaluari.

Deoarece locuim într-un oraș cu risc seismic ridicat, unul dintre obiectivele noastre în momentul acesta este să reușim să creștem numărul câinilor pregătiți pentru intervenția post-cutremur în București.

Iată ce te așteaptă dacă alegi să faci parte din echipa noastră:

  • 3 antrenamente săptămânale pe terenul de antrenament și în zone demolate (în colaborare cu firme de demolări), fabrici, combinate și alte clădiri abandonate, dezafectate sau dărâmate
  • Participare anuala în tabere naționale și internaționale de pregătire
  • Organizarea de evenimente de conștientizare, pregătire și răspuns în caz de cutremur, dar și alte situații de urgență destinate comunitatii.
  • Participare la examene sau atestări naționale și internaționale de căutare și salvare.
  • Participare în misiuni naționale și internaționale alături de MAI, IGSU, ISU-București, DSU și alte asociații

Cum ne finanțăm activitățile?

Facem parte dintr-un ONG, ceea ce înseamnă că ne bazăm pe donațiile din partea comunității, pe sponsorizările făcute de diferite firme sau pe proiecte de finanțare pentru a ne continua proiectele. 

Activitatea de căutare și salvare este o activitate costisitoare și de lungă durată, iar de cele mai multe ori, fondurile nu sunt suficiente. Astfel suntem nevoiți să ne autofinanțăm deplasările la misiuni și examene.

În ultimul timp, această activitate este tot mai cunoscută și mai apreciată la nivelul țării noastre, multe persoane alegând să se implice și să doneze. Poți să contribui și tu la pregătirea unui câine salvator aici.

Fa cunostinta cu echipele noastre

În echipa de căutare și salvare se numără peste 30 de voluntari cu câini și fară câini, fiecare având rolul sau în cadrul echipei. Oameni cu job-uri din diferite domenii își dedică timpul liber și se pregătesc pentru a veni în spriinul comunității în cazul dispariției persoanelor în mediul natural sau în caz de cutremur.

În prezent, avem câini pregătiți pentru intervenția în caz de cutremur, dar și pentru intervenția în caz de dispariții în mediul natural, atestați atât intern în cadrul evaluărilor organizate de M.A.I. la Centru Chilogic  Aurel Greblea din Sibiu, cât și extern de către arbitri internaționali de lucru la examenele pentru câini de salvare IRO( International Search and Rescue Dog Organization):

Până acum, am participat la:

  • Misiuni pentru căutarea unor persoane disparute în mediul natural pe o rază de 150 – 200 km în jurul Bucureștiului, alături de autoritățile din Județele: Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Tulcea, Brașov și Argeș.
  • Intervenții internaționale post-cutremur:  Albania 2019, Turcia 2023
  • Acțiuni de sprijin pentru persoanele cu câini aflate în izolare prin  plimbări gratuite atât în București, cât și în alte orașe ale țării
  • Exercițiul EU MODEX Milano- 2022
  • Evenimentul Vigorous Warrior – 2019
  • Evenimentul Seism – 2018
  • Exercițiul național ForFireEx – 2019
  • Sesiunile de atestare MAI pentru câini civili de căutare și salvare
  • Sesiuni de atestare ANCOM pentru comunicarea pe stațiile radio
  • Sesiuni de pregătire pentru acordarea de prim ajutor organizate de ISU-BIF, Exista un Erou și Crucea Roșie- Filiala Sector 6 București

Instituții cu care colaborăm

DSU

ROMSILVA

Primăria Generală a Municipiului București

ISU BIF

Penitenciarul București-Jilava

Parteneri principali

WowApp

Nobel Telecom

Donează cu Pago

Pet Stuff

Crucea Roșie – Filiala Sector 6

Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență

Asociația Câini de Salvare Transilvania

Rescue 4×4