Romanian Prison Dog Program

„Romanian Prison Dog Program” este un program de reabilitare a deținutilor prin interacțiune pozitivă cu câini, dezvoltat de Clubul Câinilor Utilitari în parteneriat cu Clinica Veterinară Pet Stuff și Penitenciarul Jilava.

Inițiat încă din 2016, el urmărește prinderea, sterilizarea și apoi dresajul și pregătirea pentru adopție a câinilor fără stăpân din curtea penitenciarului cu ajutorul deținuților. Astfel, sub supravegherea instructorilor canini, deținuții se ocupă atât de îngrijirea zilnică cât și de dresajul câinilor din program.

Programul urmărește pregătirea deținuților pentru lucrul cu câinii după eliberare, dar urmărește și dezvoltarea la aceștia a unor abilități de comunicare și empatizare cu ființele de lângă ei. Majoritatea exercițiilor se concentrează pe dezvoltarea relației de încredere între om și câine cât și pe dezvoltarea încrederii între oamenii implicați în program.

Începand cu luna octombrie 2017, vizitele voluntarilor la penitenciar au devenit constante, iar antrenamentele au început să dea roade. Deja șapte câini au plecat spre adopție în afara țării.

Instructorii din cadrul Clubului Câinilor Utilitari se ocupă cu supravegherea ședintelor de dresaj și cunoștințele despre comportament, iar Clinica Veterinară Pet Stuff își asumă responsabilitatea operațiunilor medicale necesare pentru desfășurarea programului. Deoarece programul nu dispune de fonduri financiare, el este susținut de contribuțiile voluntare ale participantilor, cele doua entități încercând să atragă donații pentru buna desfășurare în viitor a proiectului.