Exercițiul “Vigorous Warrior”2019, cel mai amplu exercițiu medical organizat de Centrul de Excelență pentru Medicină Militară al NATO, s-a desfășurat între 1-15 aprilie în mai multe locații din România, și a avut la bază dezvoltarea cooperării civile-militare.
Exercițiul a fost organizat în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, cuprinzând o serie de simulări la care au participat 39 de naţiuni și parteneri NATO, diverse componente aeriene, terestre şi navale, precum şi 10 organizaţii civile. Numărul participantilor a fost de aproximativ 2.000 de militari și voluntari civili (800 militari străni, 850 militari români, 50 voluntari străini, 300 reprezentanți DSU și IGSU).
Asociațiile care pregătesc câini de căutare și salvare au avut ocazia de a participa la acest exercițiu alături de forțe militare naționale și europene prin intermediul protocolului de colaborare semnat cu DSU în 2017.
La București, exercițiul s-a desfășurat între 9-12 aprilie și a fost organizat cu ajutorul Departamentului pentru Situații de Urgență, în trei locații: fosta fabrică de bere Bragadiru(Calea Rahovei ), fosta fabrică “Industria Iutei” (Strada Veseliei nr. 10), dar și într-un imobil din Strada Viilor nr. 42-44.
Scopul principal a fost testarea eficienței, a capacității de colaborare și a procedurilor folosite de forțele militare și civile în cazul unui eveniment de urgență cum ar fi un cutremur de mare magnitudine, cu urmări grave.
Pentru aceste scenarii, ISU a solicitat ajutorul Echipei Câini de Salvare CCU pentru a interveni cu câini în vederea localizării victimelor prinse sub clădirile dărâmate. Alături de aceștia au mai intervenit cu câini Echipa HUSAR (Heavy Urban Search and Rescue) din cadrul HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue Services).
Timp de 3 zile, câinii Billy, Cealapa și Amza,au ajutat la recuperarea unui număr de aproximativ 35 de victime de sub dărâmături.
Participarea echipei canine și a echipei de voluntari suport a avut ca obiectiv principal exersarea și îmbunătățirea tehnicilor de intervenție și a strategiei de căutare. Toti voluntarii au avut ocazia să interpreteze rolul pentru care se pregătesc la antrenamente, reușind astfel să funcționeze ca o echipă de intervenție.
Și câinii începători au avut ocazia să își exerseze capacitățile de căutare în locuri cu accesibilitate redusă, în condiții noi și neobişnuite, cât mai apropiate de cele reale.
Alte locații de desfăşurare a exercițiului Vigorous Warrior 19 au fost: Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu (8 – 11 aprilie), Municipiul Constanţa- Marea Neagră(11 și 12 aprilie) și Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii.
La baza militară de la Cincu au intervenit și colegii nostri de la Câini de Salvare Transilvania (CST), cu echipaje canine special pregătite pentru căutare și salvare. Misiunile au implicat atât victime prinse sub dărâmături, cât și persoane dispărute în mediu natural.
Alți reprezentanți ai societății civile care au participat la exercițiu au fost: Asociația Salvatorilor Voluntari 4X4, RVSU – Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență, Crucea Roşie Română, SAMR – Serviciul de Ajutor Maltez în România, Fundația pentru SMURD, Asociația Asistenților Sociali din România și CFCECAS- Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială.
Coordonator al exercițiului pe domeniul de competență, Secretarul de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr.Raed Arafat, a concluzionat:
“A fost impresionant pentru toți observatorii să vadă modul de colaborare între militari și civili, medici, asistenți, paramedici, pompieri, polițiști și jandarmi […]Felicitări tuturor și mulțumiri celor care au muncit și celor care ne-au sprijinit astfel încât acest exercițiu, care face parte din exercițiul medical NATO “Vigorous Warrior”, să aibă succes. Totodată, mulțumiri spitalelor de Urgență “Floreasca”, Militar Central și Universitar, precum și colegilor de la ISU-B-If, Serviciul de Ambulanță și, nu în ultimul rând, voluntarilor!”