CONCURS AGILITY 2012!
Sambata, 15 decembrie 2012, Clubul Cainilor Utilitari si Planeta HamHam va invita la un nou concurs de Agility, care speram sa devina traditie si sa stranga un numar si mai mare de participanti si spectatori pe doua si patru picioare. Va fi un concurs extrem de distractiv pentru toata lumea, mai ales ca va fi urmat de o petrecere de craciun pe masura!
Pregatiti-va, cu mic, cu mare, pentru ca acest concurs este deschis tuturor stapanilor de caini din oras care ne vor arata ce pot face cu cainii lor.
Inscrierile se fac in ziua concursului, incepand cu ora 12:00. Concursul va incepe la ora 13:00.
Regulament Proba 1 – Sarituri viteza: cainele este condus fara lesa, contracronometru, peste obstacolele numerotate incepand cu 1. Conteaza timpul si numarul de greseli (daramarea sau evitarea obstacolelor).
Regulament Proba 2 – Sarituri viteza incepatori: cainele este condus in lesa, contracronometru, peste obstacolele numerotate incepand cu 1. Conteaza timpul si numarul de greseli (daramarea sau evitarea obstacolelor).
Regulament Proba 3 – Saritura in inaltime: cainele care va sari cel mai sus, fara sa darame stacheta, va iesi invingator. Fiecare caine va avea dreptul la 2 incercari. Stacheta se va ridica treptat pana cand va ramane un singur castigator.
Regulament Proba 4 – Proba de viteza: o proba contra cronometru, unde cinele va sta in spatele liniei de start si la fluierul arbitrului stapanul il va chema dincolo de linia de sosire. Va castiga cainele cel mai rapid, care obtine timpul cel mai bun.
Regulament Proba 5 – Agility clasic:
Penalizari:
a. Depasirea timpului standard = 1 pct/sec
b. Greseli generale:
– trecerea conductorului printre stalpii de Start si Sosire – 5 pct plus declansarea cronometrului la start
– atingerea cainelui in timpul traseului = 5 pct (de fiecare data)
c. Greseli la obstacole :
Fiecare greseala la obstacole e penalizata cu 5 pct
– caderea obstacolului
– Zonele de contact obligatorii: pe palisada, balansoar si barna, cainele trebuie obligatoriu sa puna cel putin o laba pe zonele de contact, atat la urcare cat si la coborare. Fiecare nerespectare este o greseala penalizata: 5 pct.
– refuzul = oprire (ezitare) in fata obstacolului unde cainele nu mai e in miscare, eschivarea laterala pt a evita obstacolul, la depasirea obstacolului, obligand cainele sa faca o semiintoarcere pt a-l trece, saltul intre cadru si cerc. Cainele care trece la “saltul in lungime” ezitand. Cainele care pune o laba sau capul in tunel si se retrage.
In caz de refuz conductorul trebuie sa retrimita cainele pe obstacolul refuzat, daca nu, el va fi eliminat.
La fel la “slalom”, unde conductorul va trebui imediat sa readuca cainele sau la locul greselii.
Pentru celelalte greseli: caderea obstacolului sau nerespectarea zonelor de contact conductorul este penalizat dar continua traseul.
d. Greseli specifice la un obstacol:
– la masa: cainele va trebui sa stea (sa se opreasca) pe masa timp de 5 secunde, obligatoriu in pozitia de oprit – treapta 1: pozitia CULCAT
Daca paraseste masa inaintea celor 5 secunde si de ordinul arbitrului, el va fi penalizat cu 5 pct. El va trebui repus pe masa pentru terminarea celor 5 secunde, altfel fiind sanctionat cu eliminarea.
– daca cainele aluneca, trece peste masa si revine (este repus), el va fi penalizat cu o greseala, nu va fi eliminat.
– Barna: cainele care sare de pe obstacol inainte de a avea toate cele patru labe pe partea de coborare este penalizat cu “un refuz”: 5 pct. (repeta obligatoriu)
– Balansoarul: cainele care sare de pe balansoar inainte de a fi trecut de axa basculantei este penalizat cu “un refuz”: 5 pct. (repeta obligatoriu)
– Palisada: cainele care sare planul inclinat inainte de a fi cu cele patru labe pe partea de coborare este penalizat cu”un refuz”: 5 pct. (repeta obligatoriu)
– Slalom: la plecare primul stalp sa va gasi in stanga cainelui.
Daca cainele porneste gresit el va fi penalizat cu “un refuz”, daca el nu trece printr-o poarta va fi penalizat cu o greseala; in toate cazurile conductorul va trebui imediat sa corecteze readucand cainele sau la locul greselii.
– Saltul in lungime: trecerea pe langa obstacol va fi considerata ca “un refuz” si se penalizeaza cu 5 pct. (se repeta obligatoriu). Atingerea, rasturnarea unui element sau punerea labei intre elemente va fi penalizata cu: 5 pct.
Eliminare:
– brutalitate fata de cainele sau
– depasirea timpului TMP (timp maxim)
– la al treilea refuz asupra ansamblului pe traseu
– nu trece obstacolele in ordinea stabilita
– uita sa treaca un obstacol
– trece obstacolele in sens gresit
– conductorul trece el insusi un obstacol
– conductorul tine ceva in mana
– conductorul repune cainele la Start dupa ce aceasta a depasit linia de Start (fara semnalul arbitrului)
– cainele poarta zgarda
– oprirea pe traseu a conductorului fara ordinul arbitrului
– cainele neglijeaza, paraseste terenul sau nu mai este sub controlul conductorului sau.
Eliminarea duce la descalificare si iesirea imediata a conductorului cu cainele sau. Ea poate fi semnalata sonor (fluier) de catre arbitru.