Cainii salvatori, solutia autoritatilor in cazul unui cutremur major

Specialistii estimeaza mii de victime

Sursa: Stirileprotv.ro

2

Primaria Capitalei vrea sa fie pregatita pentru un eventual cutremur. Si cum refacerea cladirilor subrede este foarte dificila, va cumpara caini salvatori care sa poata gasi in cel mai scurt timp supravietuitori.

 
In acelasi scop, oficialii vor sa ia si masini de interventie. Masurile vin in contextul in care specialistii estimeaza ca mii de romani si-ar putea pierde viata in cazul unui cutremur ca cel din 1977.

Baloo e un Amstaff prietenos care invata in fiecare zi cum sa scoata oamenii dintre ramasitele cladirilor prabusite. Se afla in plin proces de dresaj de aproape un an si peste 6 luni si va deveni un adevarat caine salvator. Va primi un atestat in urma unui concurs.

Am facut un experiment ca sa vedem ce a invatat Balu pana acum. El trebuie sa o gaseasca pe Alexandra. Balu a facut fata cu brio provocarii. Dupa cateva minute de cautari gaseste persoana disparuta si anunta salvatorii printr-un latrat, asa cum a fost dresat.

8 asemenea caini vor fi cumparati pentru inceput in Bucuresti. Ca sa nu plateasca o avere, municipalitatea are in vedere sa ii ia din Romania mici si sa ii dreseze. Astfel, nota de plata se va ridica la 1500 de euro pentru un caine, fata de cateva mii cat ar fi unul antrenat.

Primaria nu s-a decis inca la ce rasa se va opri. Pe plan international, din 400 de rase de caini doar 15 dau cele mai bune rezultate in urma dresajului. Aici intra ciobanesc german elvetian si belgian, labrador, golden retriver, coker, setter sau border collie.

Pregatirile din Bucuresti vin dupa ce specialistii de la Fizica Pamantului au estimat ca un cutremur de mare magnitudine, ca cel din ’77, ar putea sa provoace de doua ori mai multe victime.

Tocmai de aceea pregatirile anticutremur prevad mult mai multe achizitii. Pe lista autoritatilor din Bucuresti se afla masini de interventie de peste 2 milioane de euro, 12 puturi de apa de mare adincime si tot atatea sali de sport care urmeaza sa fie amenajate pentru sinistrati.