Căutare și salvare

Câini de Salvare CCU – este un program de dezvoltare a unor echipe formate din oameni și câini unde aceștia sunt pregătiți și antrenați pentru a interveni în situații de urgență. Activitatea de Căutare și Salvare implică dresarea câinilor în scopul de a identifica orice victimă umană pe o suprafață dată, fie că este vorba despre o clădire dărâmată, conul unei avalanșe sau o vastă zonă de teren accidentat sau cu vizibilitate redusă.

Echipele formate din voluntari CCU desfășoară săptămânal antrenamente de obediență și simulări de situații de urgență unde câinii sunt dresați să facă față diferitelor situații care pot apărea.

Dresajul de obediență aferent unui câine de căutare și salvare presupune un control perfect al câinelui în orice situație, exersarea constantă a comenzilor de bază, dar în situații mai puțin obișnuite (ex.: exersarea comenzii „culcat” din alergare), direcționarea pe suprafețe mari a câinelui folosind semnale sonore și gesturi, semnalizarea unei „victime” etc.

În ceea ce privește simulările pe teren, echipele de căutare și salvare sunt expuse unor situații ipotetice care se doresc a fi cât mai apropiate de realitate. Simulările sunt construite ținând cont de experiența fiecărei echipe, nivelul acestora crescând pe măsură ce câinii îndeplinesc cu succes misiunile încredințate.